Zioła na odchudzanie!

Niestety nie istnieje żadna cudowna tabletka na odchudzanie. Nie ulega wątpliwości, że skuteczna redukcja wagi wymaga diety i aktywności fizycznej. Mamy już wiosnę i jak co roku, sezon na odchudzanie właśnie się rozpoczął, bo chyba każdy marzy o pięknej i szczupłej sylwetce na lato. Więc może tym razem, zamiast kupować wszystkie magiczne pigułki na odchudzanie (które jedynie odchudzą nasz portfel), skorzystajmy z dobroczynnego działania ziół.

 

Istnieją zioła i rośliny, które wspomagają odchudzanie i uważane są za skuteczne w przyspieszaniu spalania tkanki tłuszczowej. Wspomagają one lipolizę (czyli zmniejszanie rezerw tłuszczowych), zmniejszają apetyt, regulują przemianę materii oraz trawienie. Ponadto oczyszczają organizm z toksyn.

 

  • Morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus)

Bogaty w jod i brom (wspomaga wchłanianie magnezu i wapnia z pożywienia), a ze względu na zawartość mannitolu działa łagodnie przeczyszczająco. Ponadto przyspiesza przemianę materii, usuwa wodę z organizmu, toksyny i wypłukuje metale ciężkie. Poza parzeniem, warto go również dodawać do koktajli.

 

  • Glukomannan

To rozpuszczalny w wodzie błonnik, który otrzymuje się z korzeni dziwadła konjac. Zawierają one w przeliczeniu na suchą masę ok. 40 procent glukomannanu. Glukomannan wyróżnia się wysoką zdolnością absorpcji wody i należy do jednych z najbardziej higroskopijnych błonników jakie znamy. Pochłania bardzo duże ilości wody. Jeśli opróżnimy kapsułkę glukomannanu do małej szklani wody, to woda zamieni się w żel. Tę właściwość wiąże się z działaniem wspomagającym utratę masy ciała. Poza tym jest niskokaloryczny, spowalnia opróżnianie się żołądka, dzięki czemu dłużej utrzymuje się uczucie sytości oraz tak jak inne błonniki, zmniejsza wchłanianie tłuszczu oraz białek.

  • Chleb świętojański

Chleb świętojański o strąki wiecznie zielonego drzewa zwanego szarańczynem strąkowym.  Jest silnym antyoksydantem, poprawia trawienie, spowalnia procesy starzenia się organizmu, łagodzi biegunkę, pomocny w przypadku refluksu żołądkowo-przełykowego, osoby zagrożone osteoporozą powinny zwrócić uwagę na ten produkt gdyż zawiera on duże ilości fosforu i wapnia – substancji niezbędnych w walce z tą chorobą, a dzięki obecności garbników i kwasu galusowego wykazuje działanie przeciwbólowe, antyalergiczne,  antybakteryjne i antywirusowe.

 

  • Fiołek trójbarwny

To popularny bratek. Przyspiesza przemianę materii, odtruwa organizm, a zawarte w nim śluzy zwiększają uczucie sytości i zmniejszają łaknienie. Ponadto wykazuje dobroczynny wpływ na stan skóry, likwiduje wypryski, wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi dolegliwości reumatyczne oraz podrażnienia oczu. Działa moczopędnie.

 

  • Cynamon

Razem z pieprzem, chilli i imbirem zalicza się go  jest do tzw. naturalnych termogeników, czyli substancji, które pobudzają spalanie tkanki tłuszczowej. Cynamon ponadto reguluje poziom cukru we krwi, dlatego zmniejsza łaknienie (ma to duże znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę). Cynamon jest doskonałym dodatkiem w kuchni, np. do kawy, herbaty czy jogurtu.

 

  • Yerba Mate

To herbata z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego. Bogata w  alkaloidy purynowe (kofeina, teobromina), polifenole (kwas chlorogenowy), saponiny, a także witaminy (A, B1, B2, C, E) i minerały oraz przeciwutleniacze. Spożywanie naparu hamuje apetyt, zwiększa uczucie sytości, przyspiesza przemianę materii, zmniejsza wchłanianie cukrów w w przewodzie pokarmowym, obniża poziom glukozy oraz cholesterolu. Ponadto yerba mate pobudza–  usuwa zmęczenie, zwiększa sprawność psychofizyczną oraz poprawia koncentrację (nie zwiększa przy tym ciśnienia). To świetna alternatywa dla kawy. Uwaga! Te same liście możesz zaparzać kilka razy.

 

  • Czewrona herbata pu-erh

Czerwona herbata to pogromca tłuszczu, a prawdziwość tego określenia potwierdza wiele badań i analiz naukowych. Zawiera ona specyficzne związki, np. kwas galusowy, który poprawia trawienie i zmniejsza wchłanianie tłuszczu, przy jednoczesnym zwiększeniu wydalania go z organizmu. Herbata pu-erh pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz pracę jelit. Czerwona herbata nie tylko odchudza– wykazuje zbawienny wpływ na kondycję całego organizmu: działa hepatoprotekcyjnie (chroni wątrobę), obniża poziom cholesterolu, wzmacnia zęby, a także zmniejsza ryzyko nowotworów.

Aby wydobyć prozdrowotne i odchudzające właściwości czerwonej herbaty, należy pamiętać, że suszu nie zalewa się wrzącą wodą– jej optymalna temperatura to ok. 95 st.C.

 

  • Morwa biała

Morwa biała na cukrzycę i otyłość!

4 thoughts on “Zioła na odchudzanie!

  1. Dziękuję za ten wpis! Nie miałam pojęcia o istnieniu morszczynu pęcherzykowatego, a Mannitol stosuję w pracy na co dzień więc wiem jakie ma działanie. Zalezy mi szczególnie na ziołach które pomagają pozbywać się nadmiaru wody w organizmie i myślę, ze spróbuję właśnie z tym, chociaż nazwa jest odstraszająca 🙂

  2. Po co nam chemiczne preparaty, skoro mamy yerba mate i właściwości odchudzające, które posiada. Ja piję yerbę i biegam co dwa dni i efekty są naprawdę dobre, czuje się świetnie! Polecam wprowadzenie oczyszczającej yerby do swojej diety

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *