Olej rycynowy: skuteczny, naturalny i tani!

Olej rycynowy to produkt pochodzenia roślinnego, otrzymywany z nasion rącznika pospolitego poprzez wyciskanie oleju na zimno, a następnie wygotowywanie z wodą. Proces ten prowadzi do rozkładu obecnej w nasionach rycyny (toksoalbuminy), której zażycie może powodować śmiertelne zatrucie. Od czasów starożytnych olej rycynowy powszechnie stosuje się jako środek przeczyszczający. To także jeden ze składników naturalnych, które są najczęściej wykorzystywane w kosmetyce. Zaaplikowany na skórę, włosy, rzęsy lub paznokcie może zdziałać cuda!