Sezon na jagody!

Jagody to skarb naszych lasów. Gdy nie znano antybiotyków, jagodami wspomagano leczenie zakażeń, gronkowca, tyfusu czy choroby Heinego-Medina. Do dziś owoce te wykorzystywane są w kuracjach przeciwko glistom i owsikom u dzieci. To powszechnie znany środek przeciwbiegunkowy: suszone jagody od wieków stosowane są przy rozstrojach żołądka. Z kolei świeże owoce polecane są przy zaparciach. 

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus), bo tak brzmi nazwa oficjalna nazwa jagód, to źródło witaminy A, B1, B2, PP, C oraz kwasu foliowego. Zawiera również składniki mineralne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: żelazo, potas, wapń mangan i cynk. To także źródło cennych antocyjanów.

Antocyjany mają zdolność pobudzania procesu apoptozy (samoistnego uśmiercania) w komórkach rakowych. Ma to istotne znaczenie w skutecznym leczeniu nowotworów. Antynowotworowe działanie wykazuje również zawarty w borówce kwas elagowy, który chroni przed rakiem płuc, piersi, trzustki, prostaty, przełyku i okrężnicy.

Owoce jagody zawierają mirtylinę, czyli silny przeciwutleniacz, który odpowiada za elastyczność naczyń krwionośnych oraz przeciwdziała anemii (bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi). Ponadto korzystnie wpływa na wzrok. W przemyśle farmaceutycznym mirtylina wykorzystywana jest do produkcji leków zalecanych przy problemach z siatkówką oka, a także miażdżycy naczyń mózgowych.

Co więcej, jagody obniżają poziom złego cholesterolu (LDL). W dodatku są niskokaloryczne: 100g to jedynie 61kcal.

 

Lekarstwo z czarnej jagody (wg zaleceń ojca Grzegorza)

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców czarnej jagody,
  • 2-3 łyżki miodu pszczelego (najlepiej wielokwiatowego lub gryczanego).

Przygotowanie: Umyte i odsączone owoce wymieszać z miodem.

Stosowanie: 1x dziennie przez kilka tygodni.

Mieszanka jagód i miodu działa wzmacniająco. Poprawia ukrwienie komórek mózgowych, wspomaga pamięć i koncentrację. Polecana szczególnie osobom starszym z postępującą miażdżycą. To idealny lek również dla osób po przebytych zabiegach chirurgicznych lub długich chorobach.

 

Jagody nie tylko w domowej apteczce

Ze względu na bogactwo właściwości jagody znalazły swoje miejsce również kosmetyce. Wykazują działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (spowalniają procesy starzenia), ściągające, uszczelniają naczynia krwionośne. Poza tym wykazują właściwości przeciwbakteryjne,  bakteriobójcze oraz przeciwgrzybiczne. Hamują wydzielanie potu i łoju. Wyciąg z jagód stosowany jest w kosmetykach nawilżających i odżywiających skórę. Polecane są osobom mającym cerę wrażliwą, naczynkową, trądzikową oraz tłustą.

 

2 thoughts on “Sezon na jagody!

  1. Uwielbiam jagody. Szczególnie jagodzianki. Nie mogę się doczekać kiedy się już pojswią. Jak narazie brak ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *