Rokitnik, czyli zdrowie z Syberii!


Rokitnik zwyczajny
 (Hippophae rhamnoides) to krzew z rodziny oliwkowatych. Znany także jako “rosyjski ananas”.

Jego owoce, okrągłe i jasnopomarańczowe, są źródłem składników aktywnych biologicznie. Dlatego też był chętnie spożywany przez naszych przodków, którzy zaczęli pozyskiwać z niego olej. Naturalny proces tłoczenia zapewnia zachowanie związków czynnych a w rezultacie produkt wysokiej jakości.

Olej z rokitnika stosowany był już w starożytności w przypadku chorób wątroby, żołądka, gośću oraz w chorobach górnych dróg oddechowych i przy ropnych zmianach skórnych. Używano go także w celu wzmocnienia włosów. W medycynie indyjsko-tybetańskiej owoce te były składnikiem dziesięciu przepisów, które polecano na krwotoki, zapalenia płuc oraz choroby przewodu pokarmowego. Dawna medycyna ludowa polecała olej z rokitnika zarówno do użytku zewnętrznego i wewnętrznego na niedokrwistość, awitaminozę oraz wypadanie włosów.

Do dziś przeprowadzono wiele badań, które wykazały, że olej z rokitnika wpływa korzystnie na skórę, śluzówkę układu pokarmowego oraz na układ naczyniowy. Hamuje rozwój chorób tętnic i żył. Wykazuje działanie przeciwbólowe oraz łagodzi stany zapalne.

Olej z rokitnika jest źródłem flawonoidów. To antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Wykazują działanie przeciwnowotworowe, immunomodulujące, chronią naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu a także wspomagają usuwanie toksycznych pierwiastków z organizmu takich jak ołów czy rtęć.

Garbniki zawarte w oleju rokitnikowym wykazują działanie przeciwbiegunkowe, przeciwkrwotoczne oraz odtruwające. Użyte zewnętrznie działają ściągająco, antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie.

Zawiera kartenoidy do których zalicza się prowitaminę A, czyli beta-karoten. To silny antyoksydant. W organizmie ulega transformacji na witaminę A, która wzmacnia wzrok oraz zapobiega “kurzej ślepocie”.

Olej rokitnikowy stanowi źródło łatwo przyswajalnych witamin: witaminy E i K oraz prowitaminę D. Witamina E neutralizuje wolne rodniki oraz zapobiega starzeniu się skóry. Witamina K zwiększa krzepliwość krwi, wskazana jest przy kuracjach antybiotykami. Prowitamina D w organizmie zamieniana jest w witaminę D- wzmacnia kości i odporność organizmu.

 

Zastosowanie oleju rokitnikowego

Olej rokitnikowy ze względu na bogaty skład ma szerokie spektrum działania. Może być stosowany zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie.

Zewnętrznie to cenny kosmetyk, który pielęgnuje skórę i włosy. Używany jest do smarowania chorych miejsc (np. grzybice, stany zapalne, odleżyny) a także do płukania jamy ustnej i gardła lub jako maseczka na włosy.

Stosowany wewnętrznie wspomaga leczenie biegunek, wrzodów żołądka, dwunastnicy oraz jelita grubego oraz chorób układu krążenia, stanów zapalnych błon śluzowych oraz hemoroidów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *