Piperyna, czyli pieprzem w tłuszcz!

Piperyna to substancja znajdująca się w zewnętrznej warstwie pieprzu. Charakteryzuje się ostro-gorzkim smakiem. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza trawienie. Zwiększa kwasowość soku żołądkowego- ułatwia trawienie białek, a także podnosi ukrwienie przewodu pokarmowego podczas trawienia. Dzięki temu wspomaga wchłanianie witamin składników odżywczych z jelit do krwi i limfy. Reguluje wypróżnienia. Zwiększa syntezę białka strukturalnego mięśni, wspomaga krążenie krwi, zwiększa odporność na ból, przyspiesza usuwanie kwasu mlekowego z mięśni i podnoszą ich tonus. Z tego względu polecana jest też dla osób aktywnych. Ponadto podnosi koncentrację, przygotowuje organizm do wysiłku psychicznego.

W chińskiej medycynie ludowej i medycynie indyjskiej piperynę stosowano w przypadku dolegliwości układu trawiennego (niestrawność, zaparcia, biegunka), a także w chorobach serca, w przypadku bólów stawów oraz anginy i gangreny.

 

Piperyna na odchudzanie

 

Piperyna wykazuje działanie termogeniczne, czyli uwalnia ciepło z organizmu, dzięki czemu wspomaga przemianę materii, zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej a także działa antycellulitowo. Obniża poziom tłuszczu w krwiobiegu oraz blokuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych.

 

Ale to nie wszystko…

 

Piperyna wzmacnia odporność organizmu, a także GALT (układ immunologiczny układu pokarmowego). Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i ukrwienie tkanek, zwiększa wydzielanie moczu (wzmaga diurezę). Niezwykle skuteczna w przypadku pielęgnacji włosów osłabionych i wypadających, hamuje łysienie androgenne. Wykazuje działanie przeciwdepresyjne, a także zwiększa zdolności poznawcze.

 

Na nowotwory

 

Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że piperyna może wspomagać leczenie chorób nowotworowych (rak płuc, piersi, czerniak, nowotwory układu limfatycznego). W połączeniu z kurkuminą, która ma wysoką aktywność przeciwnowotworową, może okazać się skuteczna w przypadku raka prostaty. Pieperz zwiększa biodostępność kurkuminy dzięki czemu działa ona jeszcze skuteczniej.

 

Piperyna zwiększa biodostępność

 

Badania kliniczne wykazały, że piperyna wielokrotnie zwiększa wchłanianie wielu składników: beta-karotenu, koenzymu Q10, witaminy B6, witaminy C oraz witaminy A, resweratrolu i selenu. Przyswajalność kurkuminy zwiększa aż o 2000%. Dlatego też piperynę spotkamy w wielu suplementach jako dodatek potęgujący wchłanianie innych skłądników.

 

2 thoughts on “Piperyna, czyli pieprzem w tłuszcz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *