Olej żywokostowo-gojnikowy!

Olej żywokostowo-gojnikowy to absolutny hit ostatnich miesięcy! Receptura oleju zawiera kompozycję dwóch bardzo znanych i wykorzystywanych od wieków w medycynie ludowej  składników: korzeń żywokostu i ziele gojnika macerowane w oleju rzepakowym (który wyróżnia się trwałością). To wszystko sprawia, że olej ten działa wielopłaszczyznowo: przynosi ulgę przy wielu schorzeniach oraz zachowuje swoje właściwości lecznicze przez długi czas.

 

Żywokost lekarski (Symphytum officinale)

Od stuleci znany jako panaceum na problemy z tkanką kostną: jest skuteczny w leczeniu chorób kolan, stawu biodrowego oraz kręgosłupa. Pomocny w przypadku zwichnięć, złamań oraz stłuczeń, a wręcz niezastąpiony w zakrzepowym zapaleniu żył oraz stanach zapalnych ścięgien. Wykazuje działanie silnie rozgrzewające, a związki czynne w nim zawarte penetrują głęboko i przynoszą ulgę w bólach reumatycznych i rwie kulszowej. Żywokost zawiera garbniki, polifenole, substancje śluzowe oraz hormony roślinne- auksyny, które leczą rany i łatwo tworzą nową tkankę. Natomiast znajdująca się w nim alantoina pobudza tkanki do regeneracji. Znalazł również zastosowanie przy oparzeniach, odmrożeniach, naciągnięciach mięśni czy owrzodzeniach żylakowych nóg.

Olej doskonale sprawdzi się również jako kosmetyk. Wykazuje bowiem działanie przeciwzmarszczkowe, redukuje przebarwienia, a dzięki zawartości alantoiny regeneruje i napina skórę.

 

 

Gojnik (Sideritis scardica)

Znany również jako szałwia libańska. Stosowany był przez żołnierzy po bitwach: zapewniał szybszą regenerację i przyspieszał gojenie się ran. W medycynie ludowej wykorzystywano go w przypadku urazów, stłuczeń, bólów stawów oraz chorobach reumatycznych.

Gojnik bogaty jest m.in. we flawonoidy dlatego jest silnym przeciwutleniaczem. Stymuluje syntezę kolagenu oraz neutralizuje wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się skóry.  Właśnie ze względu na właściwości antyoksydacyjne gojnik stanowi surowiec do produkcji kremów do cery dojrzałej, a także szamponów (chroni włosy przed niekorzystnym działaniem promieni UV). Co więcej jego przyjemny zapach jest wykorzystywany przez włoskich perfumiarzy do produkcji perfum.

Wyciągi z gojnika wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Sposób użycia:

Olej przeznaczony jest do użytku zewnętrznego.

Olej wsmarować lub wklepywać w chore części ciała 2-3 razy dziennie.

 

Kupując na tej stronie klik otrzymasz rabat- wystarczy, że w podsumowaniu zamówienia, w miejscu KUPONY wpiszesz “olejzywokostowy”.

 

 

6 thoughts on “Olej żywokostowo-gojnikowy!

  1. Ależ skomplikowana nazwa 🙂 Przyznam szczerze, że nigdy o tym oleju nie słyszałam…

  2. O oleju słyszałam wiele, ale stosować nigdy nie stosowałam. Myślę, że wiedza wielu z nas dzięki temu wpisowi stała się bogatsza 😉

  3. Jest rewelacyjny na cerę, kupiłam na łokieć tenisisty ale nie pomagał szybko tak jak NLP więc stosuje na twarz, jest super.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *