Ocet jabłkowy z miodem- idealne połączenie!


Angielskie powiedzenie mówi””An apple a day keeps a doctor away” (jedno jabłko dziennie pozwoli uniknąć lekarza). Ocet jabłkowy powstaje na drodze fermentacji jabłek i ma wiele cennych właściwości. Bogaty w kwasy jabłkowy i cytrynowy. Zaiwra witaminę E, potas oraz bioflawonoidy. Witamina E to silny antyokosydant. Chroni przed rozwojem wolnych rodników- spowalnia procesy starzenia oraz nie dopuszcza do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworowych. Potas ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobór powodować może osłabienie pamięci, a nawet bezsenność. Bioflawonoidy wpływają na lepsze wchłanianie witaminy C. Ponadto ocet skutecznie chroni przed wirusami i infekcjami. Szklanka octu połączona z miodem daje skuteczny antybiotyk, silny antyutleniacz oraz lek przeciwzapalny. To prawdziwy eliksir zdrowia!

Ocet oczyszcza organizm, wspiera odbudowę flory jelitowej oraz wspomaga spalanie tłuszczu. Ocet jabłkowy posiada właściwości kwasowe. Zakwasza żołądek, wpływa korzystnie na układ pokarmowy i procesy trawienia a znajdujący się w occie kwas jabłkowy utrzymuje równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Ocet jabłkowy wzmacnia naczynia krwionośne i serce, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu. Niezastąpiony przy chorobie refluksowej przełyku.

Miód z kolei to skarbnica witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, B, C i K. Przyspiesza gojenie się ran, leczy wrzody żołądka, działa przeciwbiegunkowo, obniża ciśnienie, nie dopuszcza do rozwoju miażdżycy, pomocny przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Wskazany w przypadku przeziębień. Jest paliwem dla naszych szarych komórek, pobudza mózg.

Jak stosować?

 

Profilaktycznie oraz leczniczo dorośli powinni przyjmować ocet jabłkowy 2 – 3 razy dziennie około 15 minut przed głównymi posiłkami, na pół szklanki przegotowanej ostudzonej wody dodać 2 łyżki octu jabłkowego i miodu. Pić do 3 razy dziennie.

 

Ocet jabłkowy z miodem polecany jest w przypadku:

  • artretyzmu
  • bóli stawów
  • zgagi
  • zaparć
  • nadwagi
  • nadciśnieniu
  • bólu gardła
  • stanów zapalnych
  • nieprzyjemnego oddechu
  • ma korzystny wpływ na stan naszej skóry.

Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania octu jest choroba wrzodowa.

Wybierając ocet jabłkowy powinniśmy zwrócić uwagę na jego kwasowość (ok. 5%). Powinien być niepasteryofany, niefiltrowany oraz nieklarowany. Najlepiej żeby pochodził z upraw ekologicznych.

Ocet jabłkowy można wykonać samemu, przepis jest bardzo prosty. Należy jednak pamiętać, że do jego wykonania potrzebujemy ekologicznych jabłek: w żadnym wypadku nie mogą być pryskane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *