Naturalny antybiotyk, który zabija wszelkie infekcje!

Naturalny antybiotyk pomoże zwalczyć infekcje i wzmocni odporność. Ponad to dostarczy naszemu organizmowi witamin i minerałów.

Warzywa i przyprawy, które stosujemy na co dzień dość, zawierają (chociaż często nie mamy o tym pojęcia) substancje o właściwościach antybiotycznych. Wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i oczyszczające. Naturalne antybiotyki poza tym, że niszczą drobnoustroje chorobotwórcze to, w przeciwieństwie do leków z apteki, stymulują układ odpornościowy.

W okresie jesienno-zimowym, kiedy na każdym kroku łapią nas infekcje, warto się wspomagać. Stosowanie naturalnych antybiotyków podnosi odporność organizmu, łagodzi objawy przeziębienia i grypy oraz stany zapalne. Ponadto oczyszcza krew i poprawia krążenie. I co najważniejsze: leczy.

Do wykonania tej mikstury potrzebujemy 7 składników:

  • 2 łyżki sproszkowanej kurkumy/2 kawałki korzenia kurkumy
  • 700 ml octu jabłkowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • ¼ szklanki startego imbiru,
  • 2 łyżki startego chrzanu,
  • 2 świeże papryczki chili.

Łączymy suche składniki i zalewamy octem jabłkowym. Mieszankę przelewamy do dużego naczynia, zamykamy i energicznie wstrząsamy aby składniki się wymieszały. Odstawiamy na 2 tygodnie i wstrząsamy każdego dnia.  Po tym czasie miksturę przecedzić i gotowe!

Mikstura ma ostry smak i bardzo szybko rozgrzewa. Aby złagodzić uczucie pieczenia warto zjeść plaster cytryny lub limonki.

Sposób użycia:

Profilaktycznie: 1 łyżeczka dziennie.

Leczniczo: 1 łyżeczka nawet 6 razy dziennie.

Miksturę mogą stosować dzieci i kobiety w ciąży.
Uwaga! Mikstury nie można pić na pusty żołądek, może powodować nudności.

Kurkuma posiada silne właściwości przeciwzapalne. Można z jej użyciem przyrządzić inny, skuteczny napój:

Złote mleko- najlepszy napój przeciwzapalny!

Ocet jabłkowy

W dzisiejszych czasach coraz więcej dietetyków poleca stosowanie octu jabłkowego. Dostarcza wielu niezbędnych składników m.in. witaminę C, B, A oraz E, a także potas, krzem, żelazo, magnez. Zawiera ważne substancje mineralnych i mikroelementy, a także kwasy octowy, cytrynowy i mlekowy oraz pektyny. Korzystnie wpływa na stan zdrowia, wskazany dla alergików, diabetyków i osób ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, cierpiącym na  zapalenie stawów i dnę moczanową. Reguluje perystaltykę jelit. Pomocny w przeziębieniu i grypie.

Cebula posiada moc właściwości leczniczych, a syrop z cebuli zna chyba każdy z nas. Przeczytaj tu: Cebula- niezawodne lekarstwo naszych babć!

Chrzan to warzywo często niedoceniane. A zawiera więcej witaminy C niż cytrusy! Więcej we wpisie: Doskonały lek: chrzan!

Czosnek od wieków jest stosowany w medycynie ludowej. Znany z silnych właściwości bakteriobójczych. Więcej nt. czosnku możesz przeczytać w innym moim wpisie: Czas na czosnek!

 

6 thoughts on “Naturalny antybiotyk, który zabija wszelkie infekcje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *