Najzdrowszy olej na świecie?

Olej kokosowy nazywany też masłem kokosowym otrzymuje z wysuszonego miąższu kokosa (kopry) poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Tylko nierafinowany i tłoczony na zimno zachowuje wszystkie swoje właściwości. Posiada charakterystyczny zapach. Zwykle w temp. do 25C ma postać stałą, powyżej zmienia stan skupienia na płynny.

Tłuszcz składa się z substancji, które są kwasami. Wyróżniamy 3 rodzaje kwasów tłuszczowych: nasycone, jednonienasycone, wieonasycone.

W żywności z reguły występuje mieszanina tych kwasów przy czym tłuszcze zwierzęce zawierają kwasy nasycone, roślinne natomiast niensycone. Wyjątkiem jest tu olej kokosowy, który zawiera prawie wszystkie kwasy tłuszczowe nasycone.

Niestety od parudziesięciu lat pokutuje stwierdzenie, że kwasy tłuszczowe nasycone są szkodliwe  i niestety mit ten głęboko zakorzenił się w świadomości społeczeństwa. Dla porównania: mleko matki ma więcej procentowo tłuszczów nasyconych niż smalec i jest przecież najlepszym pożywieniem dla niemowląt, więc bezpodstawnie uznaje się tłuszcze nasycone za niezdrowe.

Tłuszcze nasycone są zdrowe. To właśnie tłuszcz jest najlepszym “pliwem”, a choroby powstają na skutek spożywania węglowodanów. I to węglowodany i oleje roślinne (przemysłowe oleje roślinne są szkodliwe!) odpowiadają za cholesterol i miażdżycę, a nie tłuszcze nasycone. Tuczy nie tłuszcz ale węglowodany.

Tłuszcze są niezbędnym elementem diety. Dostarczają organizmowi skoncentrowaną dawkę energii. Ponadto niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach dlatego też są niezbędne do ich transportu (wit. A, D, E i K).

Olej kokosowy spośród innych olei wyróżnia się dobrym składem i właściwościami. Znajduje zastosowanie w przemyśle, kosmetyce i gospodrstwie domowym.

Olej kokosowy w odróżnieniu od innych olejów roślinnych zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Są to średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT), które są szybko metabolizowane przez organizm i przekształcane w energię. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie, co więcej, przyspiesza metabolizm i reguluje wypróżnienia dzięki czemu skutecznie wspomaga odchudzanie.

W jego skład wchodzi m.in. kwas laurynowy oraz kwas kaprylowy, które mają istotne znaczenie dla naszego zdrowia. Bogaty jest witaminy (B2, B6, C i E) a także magnez, kwas foliowy, cynk, potas, wapń, żelazo i fosfor.

Kwas laurynowy wzmacnia układ odpornościowy, działa przeciwwirusowo i preciwbakteryjnie. Kwas kaprylowy od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej. Wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakeryjne i przciwzapalne. Znany jest ze swojej skuteczności w leczeniu zakażeń drożdżakami a w szczególności Candida albicans, które występują w jamie ustnej, jelitach, pochwie i na skórze.

Olej kokosowy jest szeroko stosowny w kosmetyce. Pielęgnuje skórę i włosy. Zawiera naturalne filtry UV (SPF 4-10). Użyty zewnętrznie leczy wysypki, egzemę i trądzik, przyspiesza gojenie ran oraz łagodzi świąd skóry. Może być wykorzystany do demakijażu oczu a także jako olejek do masażu. Ponadto pomaga zwalczyć schorzenie potocznie nazywane „stopą sportowca” („stopą atlety”), czyli uciążliwą, długotrwałą grzybicę stóp.

Pasta z do zębów z oleju kokosowego, ma właściwości wybielające i antybakteryjne. Zapobiega próchnicy, paradontozie i innym chorobom przyzębia.

Zrób sobie pastę, czyli olej kokosowy do mycia zębów!

Masło kokosowe znalazło też zastosowane w kuchni. Wyróżnia się wysoką temperaturą dymienia (powyżej 200C), więc doskonale nadaje się do smażenia. Można nim zastąpić również masło. Super spawdza się do  przygotowywania deserów, koktajli oraz omletów.

Olej kokosowy cieszy się coraz większą popularnością dlatego można go nabyć prawie w każdym sklepie. Kupując olej kokosowy należy zwrócić uwagę aby był nierafinowy i tłoczony na zimno. Tylko wtedy zachowuje wszystkie swoje właściwości.

Wyróżnia się także, sporód innych olejów na zimno tłoczonych, długim termin przydatności do spożycia – nawet 2 lata, a przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu może leżakować nawet dłużej.

Olej kokosowy o deklarowanej zawartości aż 51% kwasu laurynowego znajdziesz tutaj: klik .

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *