Najlepszy napój przeciwbólowy!

Bóle głowy, przeziębienie, grypa? A może nerwobóle, zapalenie stawów lub reumatyzm? Ta mikstura jest tak wszechstronna, że można ją pić przez cały rok. W zimne lub ponure dni? Dlaczego nie? Szczególnie przy infekcjach . To napój przeciwbólowy, którego działanie odczujemy dość szybko! Nie tylko zadziała przeciwbólowo i przeciwzapalnie, ale oczyści organizm oraz przywróci siły witalne i doda energii!

Warto pić go bez powodu, np. zamiast herbaty. Jest smaczny, a spożywany profilaktycznie stymuluje układ immunologiczny i podnosi odporność. Wskazany także dla osób, które dbają o wagę- przyśpiesza metabolizm.

 

Składniki:

  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki imbiru
  • 1,5 litra wody

 

Składniki wsypać do garnka, zalać wodą, gotować na wolnym ogniu 10min. Następnie przecedzić przez sitko. Miksturę można dosłodzić miodem.

Silne działanie zapewniają składniki zawarte w tych 5 magicznych przyprawach, które są naturalnymi antybiotykami. Często stosowane są jako przyprawy rozgrzewające do zimowych napojów.

 

Kurkuma

Kurkuma zawiera kurkuminę i jest jednym z najsilniejszych środków o działaniu przeciwzapalnym. Pomaga w wielu dolegliwościach i zapobiega chorobom cywilizacyjnym (choroby serca, nowotwory). Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i  przeciwgrzybicze. To także antyoksydant- chroni organizm przed działaniem szkodliwych rodników. Jednym słowem: samo zdrowie.

Uwaga! Kurkumina jest lepiej przyswajalna w obecności kapsaicyny. Dlatego koniecznie należy podawać ją z czarnym pieprzem lub imbirem!

 

 

Kardamon

Kardamon powszechnie stosowany w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych, np. brak apetytu, nudności, niestrawność. Posiada także Co więcej odświeża oddech, ma działanie moczopędne (oczyszcza drogi moczowe i organizm), zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia  chorób sercowo-naczyniowych (obniża ciśnienie krwi i nie dopuszcza do sklejania płytek krwi ze ścianą naczyń).

 

Goździki

To chyba najbardziej znany środek na ból zęba. Wykazuje działanie przeciwbólowe i antyseptyczne. Są silnymi antyutleniaczami.

 

Cynamon

Poza wyraźnym, intensywnym zapachem, słodkim smakiem i popularnym wykorzystaniem w kuchni cynamon działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Jest silnym antyoksydantem, Wspomaga trawienie i oddychanie.

 

 

Imbir

Znany jest jako antidotum na chorobę lokomocyjną, zapobiega nudnościom i wymiotom. To ratunek dla układu trawiennego. Ponadto ma właściwości rozgrzewające. Jest silnym antyoksydantem. Najlepiej używać tylko świeżego imbiru.

 

Mikstura posiada niesamowite właściwości rozgrzewające. Po takiej bombie witamin, minerałów i antyoksydantów najlepiej położyć się wcześniej spać. Regeneracja gwarantowana!

6 thoughts on “Najlepszy napój przeciwbólowy!

  1. Kiedyś zrobiłam sobie mleko z kurkumą i innymi dodatkami i średnio mi smakowało… ale też jestem za stosowaniem naturalnych produktów, zamiast chemii aptecznej. Często przyrządzam miksturę z cynamonu cejlońskiego i miodu – mój synek się zajada 🙂 Przepis z pewnością wypróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *