Morwa biała na cukrzycę i otyłość!

Morwa biała (Morus alba) pochodzi z Azji. Dzisiaj uprawiana jest w wielu rejonach świata. W Polsce liście zaczynają się rozwijać w maju, owoce natomiast dojrzewają w lipcu.

Morwa skutecznie wspomaga terapię cukrzycy, jednak związki w niej występujące nie są w stanie zastąpić insuliny, dlatego może być stosowana tylko w cukrzycy typu II (insulinoniezależnej).

Rozwój przemysłu, wzrost urbanizacji, zmiana trybu życia i jakości odżywiania doprowadziły do rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak: cukrzyca, otyłość oraz choroby układu krążenia.

Otyłość dotyczy już co czwartą osobę. Natomiast cukrzyca, wg WHO, jest jedną z najgroźniejszych niezakaźnych chorób naszych czasów: na całym świecie choruje na nią aż 422 mln ludzi!

Wyróżniamy dwa rodzaje choroby: cukrzycę insulinozależną (typ I) oraz cukrzycę insulinoniezależną (typ II). Przyczyną cukrzycy typu I jest niszczenie komórek odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny. Cukrzyca typu II stanowi aż 90% zachorowań, a terapia opiera się na hamowaniu i kontroli poziomu glukozy we krwi. Chory zmuszony jest do przestrzegania diety i zmiany stylu życia. Jeżeli ten sposób nie okaże się wystarczający, konieczne są leki przeciwcukrzycowe.

Tutaj z pomocą może przyjść fitoterapia. Rośliną skuteczną w cukrzycy jest morwa biała. Niestety, związki biologicznie czynne zawarte w roślinie, nie są w stanie zastąpić insuliny. Dlatego morwa może być zastosowana jedynie w cukrzycy typu II.

 

Źródło witamin

 

Morwa biała jest znana i ceniona od tysiącleci. Ciekawostkę stanowi fakt, że pierwsze chińskie pieniądze były produkowane z jej liści i kory. Natomiast medycyna chińska od wieków wykorzystuje zdrowotne właściwości rośliny. Liście i owoce morwy są bogate w antyoksydanty i flawonoidy. Nie dopuszczają do rozwoju wolnych rodników, wykazują działanie antynowotworowe. Ponadto to źródło witaminy C oraz D, E, a także witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy PP i β-karotenu. Zawierają aminokwasy egzogenne: metioninę, lizynę, treoninę, histydynę. leucynę, tryptofan, argininę, kwas asparaginowy i prolinę. Bogate również w wapń i żelazo.

 

 

Dla diabetyków

 

Jedną z najważniejszych właściwości morwy białej jest obniżanie poziomu glukozy we krwi. Za tę właściwość odpowiada związek zawarty w liściach 1-deoksynojirimicyna (DJN). To cukier złożony, zawierający azot. Hamuje α- i  β- glukozydazę, czyli enzymy odpowiedzialne za trawienie w jelicie cienkim cukrów złożonych do glukozy. Ograniczenie ich aktywności powoduje zmniejszenie poposiłkowej glikemii. W przeciwieństwie do syntetycznych inhibitorów DJN nie powoduje skutków ubocznych takich jak senność, wzdęcia czy biegunka.

 

 

Nie tylko na cukrzycę i odchudzanie

  • odwary z kory i korzeni morwy wykorzystuje się w przypadku kaszlu i astmy, wykazują również działanie moczopędne;
  • sok z korzenia działa przeciwpasożytniczo;
  • sok z owoców wspomaga procesy krwiotwórcze polecany jest przy anemii;
  • nalewka z liści morwy wykazuje działanie przeciwgorączkowe.

 

1 thought on “Morwa biała na cukrzycę i otyłość!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *