Moringa- drzewo życia!


Moringa
(Moringa oleifera) to roślina powszechnie występująca w Azji Południowej. Ma szerokie zastosowanie bowiem wykorzystuje się zarówno jej owoce, nasiona i korzenie. W medycynie właściwości moringa wykorzystywane są od tysięcy lat. To bogactwo antyoksydantów, zapewnia wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Owoce oraz liście tej rośliny mają właściwości wzmacniające, są prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. Tylko jedna filiżanka owoców moringa dostarcza aż 157% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C! Witaminy A jest 6 razy więcej niż w popularnej marchewce, witaminy E zawiera aż cztery razy więcej niż kiełki pszenicy, dwa razy więcej białka niż soja,  4 razy więcej wapnia niż mleko oraz 15 razy więcej potasu niż banany! Ponadto są źródłem witaminy B2, B6, żelaza oraz magnezu.

Nasiona moringa to aż około 40% jadalnego oleju. Jest bezzapachowy, bogaty w przeciwutleniacze. Jeżeli chodzi o działanie to podobne jest do oliwy z oliwek. W odróżnieniu od innych olejów nigdy nie jełczeje.

Najlepsze efekty zapewnia jedzenie surowych owoców, można również stosować suszone liście moringa.

 

1. Reguluje poziom cukru we krwi

Ta roślina jest niezwykle pomocna w przypadku cukrzycy. Przeprowadzone badania wykazały, że moringa efektywnie obniżają poziom cukru we krwi.

 

2. Oczyszcza krew

Owoce i liście tej rośliny oczyszczają krew. Dodatkowo, stosowane zewnętrznie pomagają pozbyć się różnych problemów skórnych.

 

3. Usuwa bóle głowy

Aby uśmieżyć bóle głowy poleca się masowanie skroni kwiatami moringa.

 

4. Wzmacnia kości, wspomaga przemianę materii

Spożywanie liści moringa wzmacnia kości: wyróżnia się wysoką zawartością chromu, manganu i boru. Mangan jest ważny dla zdrowia kości i stawów, natomiast bor odgrywa dominującą rolę w gospodarce wapnia, fosforu i magnezu. Chrom poprawia przemianę materii oraz hamuje apetyt.

 

5. Chroni przed nowotworami

Moringa są bogate w antyoksydanty, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników oraz chronią przed stresem oksydacyjnym. W rezultacie zapobiega rozwojowi wielu chor\ób, m.in. nowotworów.

 

6. Poprawia wzrok

Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu oraz witaminy A, zbawiennie wpływa na wzrok.

 

7. Spowalnia procesy starzenia się

Wysoka zawartość witaminy A spowalnia procesy starzenia, wzmacnia odporność oraz poprawia wzrok. Ponadto, jeśli wprowadzisz do swojej diety liście moringa, będziesz cieszyć się lepszym zdrowiem!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *