Marchew, czyli polskie superfoods!

Marchew zapobiega różnym problemom zdrowotnym, leczy, korzystnie wpływa na wzrok i stan skóry. To bogactwo witamin i minerałów. Wzmacnia układ immunologiczny oraz nie dopuszcza do rozwoju nowotworów.

Marchew znana była już w starożytnych Chinach, kiedy to jeszcze miała biały kolor. Na przestrzeni lat zmieniała kolor na żółty, czerwony, fioletowy i czarny. W końcu w XVIw. za sprawą Holendrów przybrała kolor pomarańczowy.

To roślina uprawna, niezbyt wymagająca, dlatego jest bardzo popularna w przydomowych ogródkach.

Marchew to źródło witaminy A, B1, B2, C, D, E, K oraz PP. Szczyci się wysoką zawartością beta-karotenu- działa przeciwzmarszczkowo, poprawia wygląd skóry, przyspiesza opalanie i wzmacnia odporność. Ponadto obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca, a nawet nowotworom. Stanowi również bogactwo minerałów takich jak: magnez, potas, wapń, fosfor, cynk oraz kwas foliowy. Jest pomocna w przypadku problemów jelitowych i żołądkowych, stąd jej popularność na biegunki u dzieci. Zawiera błonnik, który reguluje perystaltykę jelit. Ponadto jest niskokaloryczna dlatego osoby będące na diecie powinny o niej pamiętać.

Beta-karoten w organizmie ulega przekształceniu w witaminę A, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Działa regenerująco na wzrok, polecana w przypadku różnych chorób oczu (np. zaćma lub kurza ślepota).

Beta-karotenowi i witaminie A zawdzięczamy zdrową skórę. Zapobiega wysychaniu oraz wygładza naskórek. Marchewka pozwoli na dłużej zachować letnia opaleniznę. Dzięki zawartości flawonoidów, zapobiega rozwojowi wolnych rodników, a w rezultacie spowalnia procesy starzenia.

Beta-karoten obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy, chorobom serca i zawałom, natomiast zawarty w marchwi potas reguluje ciśnienie krwi.

Marchew ze względu na fakt, że zawiera wiele witamin i minerałów, polecana jest w przypadku niedokrwistości i niedożywienia. Korzeń marchwi działa wzmacniająco. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, a dzięki witaminie K przyspiesza gojenie ran i skaleczeń. Spożywanie tego warzywa zapobiega próchnicy oraz wzmacnia zęby.

Marchew jest również wykorzystywana w kosmetyce. To składnik wielu kremów czy maseczek domowych. Poprawia koloryt skóry i redukuje przebarwienia. Natomiast zawarta w niej witamina A ma korzystny wpływ na stan włosów i paznokci.

Nie wszystkie warzywa cieszą się aż tak wielka popularnością i szerokim zastosowaniem. Surowa marchew to super przekąska, jest też składnikiem różnych surówek. Można ją gotować- wówczas doskonale sprawdza się w zapach i sałatkach, dusić, smażyć oraz zapiekać. To składnik soków, a także wypieków i przetworów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *