Lipa, czyli lek na gorączkę!

Lipa to cenna roślina lecznicza, stosowana przez nasze prababki jako lek pierwszej pomocy na gorączkę. W Polsce zwykle spotykanym gatunkiem jest lipa drobnolistna, a surowiec leczniczy stanowi kwiatostan lipy (Inflorescentia Tiliae).  Jest rośliną miododajną, wykazuje działanie napotne i przeciwgorączkowe.

Kwiatostan lipy bogaty jest we flawonoidy, olejki eteryczne, śluzy, witaminę C oraz PP. Stanowi nieocenioną pomoc w przypadku infekcji, którym towarzyszy gorączka. Lipa znana jest głównie z działania napotnego, ale dzięki zawartości śluzów działa łagodząco w przypadku bólu gardła, chrypki oraz kaszlu. Posiada również właściwości uspokajające, dzięki czemu gwarantuje szybszy powrót do zdrowia.

Herbata z lipy wykazuje działanie moczopędne, dlatego też w trakcie kuracji należy pamiętać o nawadnianiu organizmu- najlepiej niegazowaną wodą mineralną.

Herbata lipowa z miodem

  • 1 łyżka suszonego kwiatostanu lipy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szklanka wody

Zioła zalać wrzącą wodą, parzyć pod przykryciem ok. 15-20 min. Przecedzić, odczekać aż trochę ostygnie (napar musi być ciepły, ale temperatura nie może przekraczać 40C), dodać miód. Pić szklankę 3x dziennie.

Czy wiesz jak prawidłowo parzyć zioła? Przeczytaj!

Lipa dużo lepiej sprawdzi się jako środek rozgrzewający i napotny w połączeniu z maliną.

Malina idealna!

Z nektaru kwiatów lipy pszczoły produkują miód o niezwykle cennych walorach leczniczych, często stosowany w kuracjach w okresie jesienno-zimowym.

http://pannaewa.com.pl/jesien-z-miodem/


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *