Kasza jaglana na przeziębienie!

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Te niewielkie żółte ziarenka otrzymuje się z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Najstarszy opis prosa sięga 2800r. p. n. e.  i wymienia jagły jako jedne z pięciu świętych chińskich zbóż (obok żyta,  pszenicy,  ryżu i soi). Mimo swych prozdrowotnych właściwości kasza jaglana jest często niedoceniana. Szczerze mówiąc i ja poznałam ją stosunkowo niedawno. Od tamtej pory gości w naszym domu dość często. Ma wszechstronne zastosowanie: jako dodatek do obiadu, z powodzeniem można też przyrządzić ją na słodko. Posiada wiele cennych właściwości. Kasza jaglana jest bezglutenowa, stanowia źródło dobrze przyswajalnego białka a także bogata jest w witaminy z grupy B oraz żelazo i miedź. Ponadto jest lekkostrawna.

Jesień to sezon przeziębień.  Kasza jaglana usuwa nadmiar śluzu z organizmu dlatego pozwala łatwiej uporać się z katarem,  kaszlem i innymi objawami towarzyszącymi przeziębieniu. Ze względu na działanie przeciwwirusowe i rozgrzewające, skraca czas choroby.

Jest lekkostrawna dlatego z powodzeniem może być spożywana przez osoby,  które borykają się z chorobami przewodu pokarmowego,  żołądka czy wątroby.

Kasza jaglana to bogactwo witamin i minerałów.  Oczyszcza organizm, redukuje poziom złego cholesterolu,  wzmacnia pracę jelita grubego. Ze względu na zawartość krzemu korzystnie wpływa na stan skóry włosów i paznokci,  a także kości. (Więcej o krzemie przeczytasz tutaj: klik).  Zawiera również lecytynę,  która poprawia pamięć i koncentrację.

Zawiera ligniany. Są to związki, które z jednej strony działają jak fitohormony, wyrównując gospodarkę hormonalną (skuteczne w zapobieganiu nowotworom piersi), zwłaszcza u kobiet po menopauzie, a z drugiej strony są silnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi procesy starzenia się i chroniącymi przed powstawaniem nowotworów.

Ważną właściwością tych niewielkich ziarenek jest działanie alkalizujące, a niestety większość spożywanych na co dzień pokarmów (np. nabiał,  pieczywo czy kawa) jest kwasotwórcza. Zakwaszenie organizmu stanowi prosta drogę do wielu chorób,  m. in.  kandydydozy a nawet nowotworów. 

Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny jeść kaszę jaglaną w umiarkowanych ilościach (nie częściej niż raz w tygodniu). Zawiera ona inhibitor peroksydazy tarczycowej. Jest to enzym, który hamuje wchłanianie jodu i przez to zmniejsza produkcję hormonów tarczycy.

Ze względu na cenne właściwości i wszechstronne użycie, kasza jaglana powinna być częstym gościem na naszych stołach.

Jednak pamiętajmy,  że kasza jaglana nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania – ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, które łatwo jełczeją, nadając jej gorzki smak. Ponadto łatwo chłonie wilgoć oraz obce zapachy.

4 thoughts on “Kasza jaglana na przeziębienie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *