Kapusta ma głowę do leczenia!

Kapusta i jej działanie lecznicze znane są od tysięcy lat. Legenda głosi, że główka kapusty powstała z łez króla Likurga, który został ukarany za zniszczenie winnicy. Zalicza się do polskiego superfoods.

Lista właściwości leczniczych jest bardzo długa. Podnosi odporność organizmu, zapobiega anemii, leczy nadciśnienie, nerwy, stawy, wszelkiego rodzaju obrzęki, opryszczkę, choroby serca, kamicę i biegunkę. Reguluje ciepłotę ludzkiego ciała. Wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Starożytni Rzymianie uważali kapustę za panaceum na wszelkie dolegliwości. Pitagoras polecał spożywanie surowej kapusty na choroby układu nerwowego. Oczyszcza krew (polecana była w rekonwalescencji) i skórę, łagodzi bóle głowy, odtruwa wątrobę oraz leczy artretyzm. Żeglarze spożywali kapustę aby zapobiec szkorbutowi.

 

Wartości odżywcze kapusty

Kapusta jest niskokaloryczna– 100g to jedynie 40kcal. To źródło witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B (zawiera również kwas foliowy), witaminy E, K i rutyny oraz  składników mineralnych: magnezu, potasu, żelaza, wapnia i siarki oraz błonnika. Najwięcej żelaza i kwasu foliowego zawierają zewnętrzne, zielone liście.

 

Kapusta na zdrowie

Kapusta obniża poziom cukru we krwi, zapobiega zaparciom, korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Ze względu na zawartość chlorofilu, żelaza, magnezu i miedzi  przeciwdziała anemii. Siarka z kolei korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci oraz działa antyseptycznie na drogi oddechowe.

 

Kapusta na skórę 

Zawiera siarkę i cynk, łagodzi różnego rodzaju dolegliwości skórne, np. oparzenia, odmrożenia, trądzik, egzema, liszaje. Kapusta stosowana jest w przypadku obrzęków kończyn i zwichnięć- łagodzi ból, usuwa toksyny i działa antyseptycznie. To ratunek dla kobiet po porodzie- okłady z liści kapusty chronią przed zapaleniem piersi.

Liść położony na skórę redukuje przekrwienie, pobudza krwiobieg oraz oczyszcza naczynia włosowate. Okłady z rozgniecionych liści leczą stłuczenia, rany, oparzenia i odmrożenia, a także półpasiec, nerwobóle, migreny.

 

Na wrzody

Wspomaga leczenie wrzodów, zarówno tych zewnętrznych jak i wewnętrznych. Okrywa błonę śluzową układu pokarmowego substancjami ochronnymi. Polecana w przypadku zgagi, choroby wrzodowej, nieżytach i wrzodziejącym zapaleniu jelit.

Sok z kapusty

Warto również pić sok z kapusty, bowiem stymuluje układ odpornościowy, pomocny w leczeniu anemii, a także w przypadku problemów z nadmiernym zatrzymywaniem wody w organizmie. To również panaceum na wrzody żołądka. W medycynie ludowej okłady z soku  lub liści stosowano na bóle reumatyczne a także w leczeniu wrzodów i ran.

 

Kiszona kapusta

To dobre źródło potasu i wapnia. W naturalny sposób reguluje pracę układu trawiennego.Podczas fermentacji bakterie wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy, dlatego kiszona kapusta zawiera więcej witaminy C niż surowa. Kolejnym produktem jest kwas mlekowy, który oczyszcza przewód pokarmowy z gnilnych drobnoustrojów a także stwarza idealne warunki dla rozwoju dobrych bakterii jelitowych.

Uwaga! Kiszonej kapusty nie należy płukać bowiem niszczy kwas mlekowy i enzymy, które biorą udział w trawieniu tłuszczów.

 

 

5 thoughts on “Kapusta ma głowę do leczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *