Jesień z miodem!

O właściwościach leczniczych miodu słyszał chyba każdy. Bo właśnie w okresie przeziębień i infekcji spożywamy go najczęściej. Jako, że sezon chorobowy w pełni, warto o nim pamiętać. Miód działa jak antybiotyk, hamuje lub niszczy rozwój wirusów, bakterii i grzybów. Wzmacnia odporność organizmu oraz przyspiesza gojenie ran.

Miód możemy spożywać z mlekiem, w naparze z lipy czy bzu czarnego. Doskonale zbuduje naszą odporność, która jesienią przyda się szczególnie.

Miód zawiera cukry proste- glukozę (ok. 34%) oraz fruktozę (ok. 39%). Zaspokajają one podstawowe wymagania energetyczne organizmu, dzięki czemu wzmacnia potencjał fizyczny oraz wytrzymałość podczas aktywności.

To źródło ważnych witamin (witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C) oraz biopierwiastków (żelaza, miedzi, magnezu, cynku, potasu). Potas szczególnie szybko tracony jest podczas wysiłku fizycznego i ważne jest aby był na bieżąco uzupełniany. Inne pierwiastki odpowiadają m. in. za prawidłowe ciśnienie krwi a także za równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Miód wykazuje także korzystny wpływ na pracę mózgu. Zwiększa sprawność intelektualną, zapobiega rozwojowi wolnych rodników, które upośledzają funkcję komórek. Zawarte w miodzie naturalne substancje uruchamiają w mózgu mechanizmy odpowiedzialne za tonizację i homeostazę organizmu. Dlatego miód szczególnie wskazany jest dla osób aktywnych fizycznie, pracujących umysłowo a także rekonwalescentów.

Ze wszystkich produktów naturalnych to właśnie miód najszybciej uzupełnia braki energetyczne, łagodzi napięcie nerwowe, a także wzmacnia organizm. Wielocukry zawarte w miodzie wpływają na rozwój prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, a jak wiadomo, to właśnie od niej, w znacznym stopniu zależy nasza odporność i zdrowie.

 

Oznaczenie na etykietach

Stosownie z  Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych nazwa “miód” może być użyta jedynie dla oznakowania środka spożywczego, który stanowi produkt naturalny wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera. Co więcej na mocy § 32.2. 3 tego rozporządzenia, oznaczeniu podlega kraj pochodzenia, a jeżeli miód pochodzi z więcej niż jednego kraju musi znajdować się jena z wymienionych informacji:

  •  „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich UE”
  • „mieszanka miodów niepochodzących z państw członkowskich UE”
  • „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich UE i spoza UE”.

 

Uwaga! Ze względu na ryzyko zatrucia przetrwalnikami Clostridium botulinum, miodu nie wolno podawać dzieciom przed 1 rokiem życia. Nie jest również wskazanych w dietach dla alergików oraz diabetyków.

1 thought on “Jesień z miodem!

  1. Ponieważ mam problemy z żołądkiem od kliku miesięcy codziennie rano piję na czczo przegotowaną wodę z miodem. Proces leczenia żołądka przebiega bardzo powoli ale odkąd piję miód ani razu nie dopadła mnie żadna infekcja wirusowa. To działa! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *