Jedz, pij, żuj… i się truj!

Patrząc na to co nam sprzedają myślę,  że nie musimy już czekać na żadną wojnę  ani zagładę.  Sami się wytrujemy.  Lekarze leczą tak…  żeby nie wyleczyć. Ale spokojnie,  od razu Cię nie uśmiercą,  bo chodzi o to żebyś przychodził do nich regularnie.  W myśl zasady “pacjent wyleczony to klient stracony”. A koncerny farmaceutyczne zbijają miliony.

Reklamy w TV robią pranie mózgu: żuj gumę, będziesz miał zdrowe zęby, w dodatku żucie gumy podnosi poziom pH w ustach. Poleca je również Polskie Towarzystwo Stomatologiczne. Ale oni przecież wmawiają, że fluor- toksyczny dla naszego organizmu- jest nam wręcz niezbędny dla zdrowych zębów.  Niestety, gumy do żucia (np. popularna Orbit), zawierają ogromną ilość substancji chemicznych, które nie tylko negatywnie wpływają na zęby, ale niszczą nasze zdrowie. Ty nie musisz o tym wiedzieć.  Ty musisz kupić.

Skład: substancje słodzące: sorbitol, maltitol, mannitol, aspartam, sól asparatmu – acesulfamu, acesulfam K, baza gumowa (zawiera lecytynę sojową), substancja utrzymująca wilgotność – glicerol, aromaty, zagęstnik – guma arabska, substancja glazurująca – węglan wapnia, barwnik E 171, substancja glazurująca – wosk carnuba, przeciwutleniacz BHA.

Praktycznie sama chemia, a składniki silnie zakwaszają organizm. I nie wiem co tu ma podnosić pH w ustach czy gdziekolwiek indziej. Jedynie mogą podrażnić przewód pokarmowy.

A teraz weźmy pod lupę składniki.

  • aspartam – substancja słodząca oznaczana symbolem E951, 200 razy słodszy od cukru, rakotwórczy (więcej o aspartamie przeczytasz we wpisie “Uważaj co jesz…”—-> kliknij);
  • sól aspartamu – acesulfamu (E962), acesulfam K (E950) – syntetyczne substancje słodzące. Co robi w duecie aspartam z acesulfamem wolę się nie przekonać;
  • lecytyna sojowa (E322) – emulgator, teoretycznie nieszkodliwy, ale…. niemal wszystkie uprawy soi na świecie są modyfikowane genetycznie;
  • glicerol (E422) –  substancja wytwarzana sztucznie na potrzeby przemysłu. Stosowana jako środek utrzymujący wilgotność. Nadmierne spożycie ma negatywny wpływ na pracę serca i żołądka. Niewskazany dla diabetyków;
  • guma arabska (E414) – traktowana jako nieszkodliwa, ale może uczulać;
  • węglan wapnia (E170) – substancja glazurująca. W większych ilościach powoduje wzdęcia, bóle brzucha i zaparcia;
  • dwutlenek tytanu (E171) – biały barwnik, zakazany w wielu krajach, podejrzewany o działanie rakotwórcze;
  • wosk carnauba (E903) – substancja teoretycznie nieszkodliwa, może powodować alergie;
  • przeciwutleniacz BHA (E320), czyli butylowany hydroksyanizol- syntetyczny przeciwutleniacz, zapobiega jełczeniu produktów. Uszkadza wątrobę, podwyższa poziom cholesterolu, ma działanie rakotwórcze. W połączeniu z witaminą C może prowadzić do wytworzenia wolnych rodników uszkadzających DNA. W wielu państwach obowiązuje zakaz stosowania go do produkcji żywności dla dzieci.

 

Dla dzieci

 

Można by się łudzić, że skład gum dla dzieci jest bezpieczniejszy. Nic bardziej mylnego. Skład jest bardzo podobny.

Co prawda zamiast izolmatu jako substancję słodzącą wykorzystano ksylitol. Ksylitol ma działanie antybakteryjnie i z pewnością przekonuje rodziców, że to świetny wybór dla ich dzieci. Ale, niestety, zostawiono też aspartam, acelsulfam K oraz przeciwutleniacz BHA, który ma działanie rakotwórcze. Kompletne świństwo!

Gumy ponadto zawierają mleczan wapnia, który nie powinien być spożywany przez maluchy, ponieważ wykazuje szkodliwe działanie na wątrobę. Jest też lukrecja, która z jednej strony ma korzystne działanie, ale jest też druga strona medalu. Podnosi ciśnienie krwi oraz wypłukuje potas. O tym, niestety, też żadnej informacji nie ma.

 

Ocenę gum do żucia i decyzję o ich stosowaniu pozostawiam Wam. Ja tylko powiem, że dawno nie widziałam w jednym miejscu tylu substancji podejrzewanych o szkodliwe działanie.

4 thoughts on “Jedz, pij, żuj… i się truj!

  1. aaale o ile kojarzę, to fluor jest szkodliwy w dużych ilościach. Dużych, czyli trzeba by te pasty jeść garściami, a nie, zgodnie z zaleceniami producenta- po umyciu wypluć ;> P.S. wszystko szkodzi.

  2. Moim zdaniem gumy powinno żuć się nie dłużej niż 15 minut, dla poprawy oddechu. Później traci ona swój smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *