Ghee, czyli dobre masło!

Ghee to sklarowane masło, czysty tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Stanowi podstawę Ajurwedy (to jeden z najstarszych, holistycznych systemów medycznych). Lista jego właściwości jest naprawdę imponująca, nie bez powodu nazywane jest “płynnym złotem”. Zawiera witaminy A, D, E i K oraz kwasy (m.in. CLA). Wzmacnia odporność organizmu, wspomaga pracę układu nerwowego oraz pamięć. Obniża poziom cukru we krwi, usuwa toksyny, rozgrzewa, nawilża, upiększa, a także jest afrodyzjakiem.

 

Ghee rozpuszcza toksyny , wykazuje działanie głęboko oczyszczające. Dlatego też często jest wykorzystywane w kuracjach oczyszczających. Przykładem takiej kuracji jest picie codziennie rano na czczo łyżki roztopionego masła i popicie go gorącą wodą. Taka kuracja okaże się również skuteczna w przypadku problemów z zaparciami. Z kolei łyżka masła z mlekiem wypite na noc, ukoją nerwy i wspomogą spokojny sen.

 

Idealne do gotowania i jedzenia

  • ma wysoką temperaturę dymienia (250°C),
  • ma długi okres przydatności, nie wymaga chłodzenia.

 

Wartość odżywcza

  • bogate w witaminy A, D, E i K,
  • zawiera kwas CLA – przeciwutleniacz o właściwościach antywirusowych,
  • bogate w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są wchłaniane bezpośrednio przez wątrobę i spalane jako energia.

 

 

Ghee dla zdrowia

  • nie zawiera cholesterolu,
  • rozpuszcza toksyny i oczyszcza organizm,
  • spowalnia procesy starzenia się,
  • nawilża skórę i włosy,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • poprawia pracę mózgu,
  • ochrania śluzówkę żołądka,
  • likwiduje zaparcia i zatwardzenia,
  • wspomaga procesy trawienia.

 

Zdrowe opalanie

Masło przyda nam się również w sezonie letnim. Pozwoli skórze na zdrową kąpiel słoneczną i nie dopuści do oparzeń. Możemy także użyć masła ghee jako balsamu po opalaniu ponieważ ma właściwości łagodzące.

 

12 thoughts on “Ghee, czyli dobre masło!

  1. Używam masła klarowanego od może roku i oleju kokosowego 🙂 Ale nie wiedziałam, że aż tyle dobroci daje swojej rodzinie dzięki masłu klarowanemu 🙂

    1. Sklepy ze zdrową żywnością 🙂 Z tym, że jest dużo droższe od zwykłego. Za słoik (240g) płaciłam 18zł.

  2. Kiedyś jak byłam mała jadlam masło łyżeczką… 😀 Nie wiem jak to możliwe. Ale tak czy siak, dobre masło to to co lubię. 😀 Ciekawe jak smakuje te, o którym piszesz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *