Doskonały lek: chrzan!


Chrzan
 mimo, że znany już w starożytności, do Europy trafił dopiero pod koniec XIIw. We Francji, Holandii i Szwajcarii jest oficjalnie zarejestrowanym lekiem.

Bo chrzan to nie tylko doskonale znana nam przyprawa, która części z nas kojarzy się ze świętami Wielkanocnymi lub kiszonymi ogórkami. To również doskonały lek.

 

Surowiec leczniczy stanowi korzeń chrzanu (Radix Armoraciae). Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Szczególnie w okresie jesienno- zimowym powinniśmy mieć go pod ręką, bowiem znalazł zastosowanie w przeziębieniach a także stanach zapalnych dróg oddechowych, m. in. zatok. Wykorzystywany również w profilaktyce nowotworowej.

 

Korzeń chrzanu to bogactwo witamin i minerałów. Ciekawostkę stanowi fakt, że chrzan zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Ponadto zawiera witaminę A, B, B1, B2 oraz E. Znajdziemy w nim także potas, wapń fosfor, magnez, żelazo, jod cynk i mangan.

 

Najważniejszym składnikiem chrzanu są glukozynolany. Produktem ich rozkładu są izotiocyjaniany- to one odpowiadają za charakterystyczny, ostry smak chrzanu oraz właściwości zdrowotne.

 

Chrzan to remedium na wiele dolegliwości. Pomocny w przypadku kataru, chorych zatok, niestrawności. Rozrzedza krew i obniża poziom cholesterolu. Można wykonywać z niego okłady na bolące stawy, ścięgna i mięśnie.Wykorzystywany w przypadku bóli kręgosłupa i bóli reumatycznych.

 

Wskazany dla osób będących na diecie, bowiem jest niskokaloryczny i ma działanie odchudzające.

 

Chrzan to także roślina kosmetyczna. Drobno starty chrzan jest używany do przemywania twarzy rano i wieczorem. Redukuje przebarwienia, piegi, wybiela i wygładza skórę.

 

 

2 thoughts on “Doskonały lek: chrzan!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *