Dlaczego Japonki są zdrowe, mają ładną skórę i szczupłą sylwetkę?

Japońskie natto to tradycyjny produkt kuchni japońskiej. Występuje na liście najzdrowszych produktów na świecie! Powstaje dzięki dodaniu do gotowanej soi bakterii Bacillus natto. Proteiny produkowane przez te bakterie przyczyniają się do utrzymania prawidłowej mikroflory jelit, zapobiegają osteoporozie a także obniżają poziom złego cholesterolu.

Badania przeprowadzone przez naukowców dowiodły, że wystarczy miesiąc suplementacji natto aby obniżyć poziom cholesterolu aż o 10%.



Podczas procesu fermentacji soi powstaje enzym zwany nattokinazą. Nattokinaza wspomaga krążenie, reguluje ciśnienie krwi a także wpływa na ogólny stan zdrowia. Dane statystyczne informują, że w naszym kraju powodem aż 48% wszystkich zgonów są właśnie choroby związane z układem krążenia.

Nattokinaza jest znacznie skuteczniejsza w regulowaniu lepkości i gęstości krwi  od używanych popularnie wysokich dawek aspiryny. Brak też jest skutków ubocznych takich jak podrażnienia śluzówki żołądka, którego przyczyną jest stosowanie kwasu acetylosalicylowego.


Co jeszcze zyskamy stosując natto?

Natto to źródło probiotyków powszechnie znanych jako “dobre bakterie”, które mają ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zawiera również błonnik, białko oraz izoflawony.

Usuwa złogi jelitowe. W jelitach znajdują się masy kałowe, które utrudniają wchłanianie substancji odżywczych. Suszone natto oczyszcza jelita ze złogów, usuwa toksyny z organizmu, poprawia przemianę materii i jednocześnie naturalnie obniża wagę ciała.

Natto zawiera witaminę K, której jest 10x więcej niż w naszym szpinaku! A dzięki zawartości witaminy K2 zapobiega osteoporozie. Korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Natomiast wit. E zawarta w natto hamuje procesy starzenia się skóry.

Jest źródłem naturalnych estrogenów w związku z tym łagodzi też skutki menopauzy.

Natto to soja niemodyfikowana genetycznie, ponieważ w Japonii obowiązuje całkowity zakaz modyfikacji.

Jeśli zjesz dwie łyżeczki dziennie natto to:

  • oczyścisz jelita ze złogów i toksyn
  • naturalnie zmniejszysz wagę ciała
  • poprawisz kondycję swojej skóry i paznokci
  • oczyścisz krew
  • zapobiegniesz rozwojowi wielu chorób takich jak: cholesterol, nadciśnienie czy cukrzyca.

Chcesz spróbować? Kupując tutaj, przy zapisaniu się do newsletter’a dostaniesz rabat ===> kliknij.

Pamiętajmy o wypiciu przynajmniej 2 litrów płynów dziennie!


2 thoughts on “Dlaczego Japonki są zdrowe, mają ładną skórę i szczupłą sylwetkę?

  1. Lubię natto (pierwszy raz wiadomo, był szok, ale to tak, jak z pleśniowymi serami) i jem go sporo, kiedy jestem w Japonii. Niestety nie ma jak przywieźć go do Polski. A u nas nigdy go nie widziałam. Zrobienia – nie podejmuję się. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *