Czas na sok z brzozy!

Sok z brzozy w smaku i wyglądzie przypomina wodę, jest może nieco słodszy. Już nasi pradziadowie znali jego cenne właściwości i każdego roku (od marca do końca kwietnia) zbierali sok z drzewa brzozy, znany jako bzowina lub oskoła. Dziś możemy go także znaleźć na półkach ze zdrową żywnością. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

 

Sok z brzozy dostarcza witamin i mikroelementów: witaminę C, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń i fosfor. Jest naturalnym izotonikiem, świetnie nawadnia organizm. W medycynie ludowej ceniony był ze względu na właściwości moczopędne, zmniejszające opuchliznę, ściągające, przeciwzapalne, przeciwreumatyczne i odchudzające. Wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu zapobiega infekcjom wirusowym. Wspomaga pracę układu pokarmowego, korzystnie wpływa na skórę i włosy, przyspiesza gojenie ran.

Kora wierzby, czyli naturalna aspiryna!

Sok z brzozy wykorzystywany jest z powodzeniem również w kosmetyce. Można robić okłady lub tonik do przemywania skóry, a także stosować go jako płukankę do włosów. Odżywia je oraz zapobiega wypadaniu.

 

Jak zbierać sok?

Świeży sok z brzozy pozyskuje się wczesną wiosną, zanim drzewo wypuści pierwsze liście. Przez całą zimę brzoza magazynuje w swych korzeniach cenne składniki po to, aby na wiosnę zacząć transportować je w górę, ku koronie. Z pnia drzewa możemy pozyskać dziennie nawet kilka litrów soku. Należy zrobić kilkucentymetrowy, okrągły otwór (np. gwoździem, wiertłem, ostrym bolcem) i włożyć rurkę, przez którą będzie wypływał sok. Najlepiej jest go zbierać do szklanych naczyń.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *