Czas na czosnek!

Czosnek (Alium sativum) od lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej.  Ząbek czosnku to prawdziwa studnia zdrowia. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP), a także prowitaminę A. To również źródło soli mineralnych (m.in. magnezu, wapnia i potasu) oraz mikroelementów (chrom, kobalt, nikiel). Bogaty jest w związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe i cukry. Jednak najcenniejszymi składnikami czosnku są olejki eteryczne- bogate są bowiem w allicynę i siarczki.

 


Do najważniejszych, z farmakologicznego punktu widzenia, składników czosnku należą związki zawierające siarkę związaną organicznie- alkilopochodne cysteiny oraz siarczan i wielosiarczki alkilowe. Z mieszaniny aminokwasów wyizolowano główny składnik nazwany alliiną. Sama alliina nie jest co prawda czynna,  jednak pod wpływem enzymu alliinazy powstaje z niej alliicyna,  która jest farmakologicznie czynna.

Czosnek to źródło związków zawierających siarkę związaną organicznie.  Ajoen charakteryzuje się niezwykle silną aktywnością przeciwgrzybiczą.

Z cebuli czosnku wyizolowano także substancję o charakterze antybiotycznym- garlicynę.

Czosnek ma szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz nadciśnienia,  gdzie wykazano jego cenne właściwości w zmniejszaniu poziomu cholesterolu we krwi.

Z kolei dzięki antybiotycznym właściwościom allicyny,  garlicyny i skordyniny, czosnek stosuje się w przypadku infekcyjnych chorób układu oddechowego oraz chorobach błon śluzowych o charakterze grzybiczym.

Czosnek stosowany miejscowo zapobiega zakażeniom wtórnym,  przyspiesza regenerację naskórka,  skraca czas leczenia i przyspiesza gojenie ran. Pobudza on rozrost tkanki łącznej, a tym samym ziarninowanie trudno gojących się ubytków tkankowych.

Czosnek z powodzeniem wykorzystywany jest w terapii przewlekłych infekcyjnych chorób układu oddechowego i błon śluzowych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne na drobnoustroje Gram-dodatnie i to zarówno in vitro jak i in vivo.

Wyciąg z czosnku można połączyć z niektórymi olejkami w celu rozszerzenia działania przeciwbakteryjnego,  uzyskując również działanie przeciwzapalne (oraz redukując nieprzyjemny zapach).

Uwaga! Wadą czosnku jest to, że jest on ciężkostrawny- drażni błony śluzowe przewodu pokarmowego. Przeciwwskazany jest dla osób chorych na nerki. Nie powinny również spożywać go kobiety karmiące niemowlęta.


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *