Czas na czosnek!

Czosnek (Alium sativum) od lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej.  Ząbek czosnku to prawdziwa studnia zdrowia. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP), a także prowitaminę A. To również źródło soli mineralnych (m.in. magnezu, wapnia i potasu) oraz mikroelementów (chrom, kobalt, nikiel). Bogaty jest w związki flawonoidowe, saponiny, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe i cukry. Jednak najcenniejszymi składnikami czosnku są olejki eteryczne- bogate są bowiem w allicynę i siarczki.

 


Do najważniejszych, z farmakologicznego punktu widzenia, składników czosnku należą związki zawierające siarkę związaną organicznie- alkilopochodne cysteiny oraz siarczan i wielosiarczki alkilowe. Z mieszaniny aminokwasów wyizolowano główny składnik nazwany alliiną. Sama alliina nie jest co prawda czynna,  jednak pod wpływem enzymu alliinazy powstaje z niej alliicyna,  która jest farmakologicznie czynna.

Czosnek to źródło związków zawierających siarkę związaną organicznie.  Ajoen charakteryzuje się niezwykle silną aktywnością przeciwgrzybiczą.

Z cebuli czosnku wyizolowano także substancję o charakterze antybiotycznym- garlicynę.

Czosnek ma szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy oraz nadciśnienia,  gdzie wykazano jego cenne właściwości w zmniejszaniu poziomu cholesterolu we krwi.

Z kolei dzięki antybiotycznym właściwościom allicyny,  garlicyny i skordyniny, czosnek stosuje się w przypadku infekcyjnych chorób układu oddechowego oraz chorobach błon śluzowych o charakterze grzybiczym.

Czosnek stosowany miejscowo zapobiega zakażeniom wtórnym,  przyspiesza regenerację naskórka,  skraca czas leczenia i przyspiesza gojenie ran. Pobudza on rozrost tkanki łącznej, a tym samym ziarninowanie trudno gojących się ubytków tkankowych.

Czosnek z powodzeniem wykorzystywany jest w terapii przewlekłych infekcyjnych chorób układu oddechowego i błon śluzowych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne na drobnoustroje Gram-dodatnie i to zarówno in vitro jak i in vivo.

Wyciąg z czosnku można połączyć z niektórymi olejkami w celu rozszerzenia działania przeciwbakteryjnego,  uzyskując również działanie przeciwzapalne (oraz redukując nieprzyjemny zapach).

Uwaga! Wadą czosnku jest to, że jest on ciężkostrawny- drażni błony śluzowe przewodu pokarmowego. Przeciwwskazany jest dla osób chorych na nerki. Nie powinny również spożywać go kobiety karmiące niemowlęta.


 

1 thought on “Czas na czosnek!

  1. Czosnek w niewielkich ilościach jem praktycznie codziennie. Najważniejsze, że jest z własnej działki 🙂 Może dzięki właśnie czosnkowi bardzo rzadko choruję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *