Czarny czosnek!

Czarny czosnek znano już w starożytności. Uważano go za produkt wydłużający życie. Związki w nim zawarte chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (wykazują działanie antyoksydacyjne), bronią przed uszkodzeniem komórek oraz hamują procesy starzenia się organizmu. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy.

 

Jak powstaje czarny czosnek?

Aby otrzymać czarny czosnek należy przez kilkadziesiąt dni zachować ściśle określone warunki (temperaturę i wilgotność). Proces ten nazywany jest powszechnie fermentacją, czyli dojrzewaniem. To proces zupełnie naturalny- polega na fermentacji świeżych główek czosnku w temp. 60st.C przez ok. 4-6tyg. Następny etap to “leżakowanie”. Zajmuje ono 45 dni podczas których czosnek ulega naturalnej oksydacji. Czosnek traci w tym czasie specyficzny zapach i smak, ale zwiększa się przyswajalność substancji aktywnych.

Czosnek uzyskuje kolor czarny w wyniku naturalnych reakcji, które zachodzą w trakcie dojrzewania (a nie w wyniku reakcji enzymatycznych). To efekt powstawania melanoidyny z cukrów. Pod koniec dojrzewania czosnek uzyskuje kolor czarnogranatowy , jest miękki i ma konsystencję topionego serka. Ponadto, co istotne, procest fermentacji powoduje zwiększenie przyswajania substancji odżywczych oraz lepsze działanie przeciwutleniające. Czarny czosnek, w porównaniu do zwykłego, jest łagodniejszy dla przewodu pokarmowego.

 

Właściwości

Czarny czosnek zdecydowanie zasługuje na miano “superfood”. To źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, ich uszkodzeniem a także chronią komórki przed zbyt wczesnym starzeniem się. Wspomaga działanie układu odpornościowego.

Główny składnik czarnego czosnku to s-allilocyteina (SAC), jej poziom jest o wiele wyższy niż w zwykłym czosnku.

  • obniża poziom cholesterolu we krwi; polecany w przypadku miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego oraz cukrzycy;
  • chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem (wykazuje działanie hepatoprotekcyjne);
  • wykazuje działanie przeciwzapalne;
  • wykorzystywany w profilaktyce nowotworowej;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • wzmacnia odporność;
  • hamuje procesy starzenia.

 

Na skutek długotrwałego procesu większość alliny przekształca się do innych związków, ale nie powstaje z niej allicyna. Dlatego w przypadku ostrych infekcji lepiej sprawdzi się czosnek świeży, bowiem allicyna w nim zawarta ma bardzo wysokie stężenie. Ale czosnek czarny z kolei zawiera wspomnianą s-allilocysteinę, która zwiększa przyswajanie allicyny. Dlatego świetnym pomysłem byłoby spożywanie czarnego i białego czosnku jednocześnie!

 

Jak smakuje?

Smak czarnego czosnku jest zupełnie inny od znanego nam smaku zwykłego czosnku. Można spokojnie zjadać go bez żadnych dodatków, co więcej łatwo się rozsmarowuje.

 

Który czosnek wybrać?

Jeden i drugi. Czarny czosnek nie zastąpi świeżego- ma nieco inne właściwości. I odwrotnie. Ponadto fermentowany czosnek to ciekawy i smaczny składnik kulinarny, pozbawiony ostrego smaku i zapachu.

 

6 thoughts on “Czarny czosnek!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *