Cukier (nie) waniliowy!

Cukier waniliowy znajduje się w wielu przepisach na ciasta i desery. Ciekawa jestem jak wiele z Was dodaje cukier wanilinowy z przekonaniem, że jest to cukier waniliowy? Bowiem różnica (przynajmniej w zapisie) jest bardzo subtelna- to tylko jedna dodatkowa litera. Jeżeli chodzi o skład to z wanilią, niestety, ma niewiele wspólnego. 

Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata (obok szafranu i kardamonu). Dojrzałe owoce wanilii poddaje się procesowi fermentacji i suszeniu. Kończy się gdy strąki przybierają czarną barwę, a na ich łuskach pojawia się biały nalot- naturalna wanilina. Wanilię w kuchni wykorzystuje się w różnych postaciach. Najbardziej znany jest cukier waniliowy, laska wanilii oraz ekstrakt.

Cukier waniliowy otrzymuje się z połączenia cukru buraczanego z laskami  lub ekstraktem z wanilii (powinien zawierać przynajmniej 27% wanilii).

Natomiast cukier wanilinowy  to produkt wykorzystywany w przemyśle spożywczym jako tańszy odpowiednik cukru waniliowego. Otrzymuje się go w wyniku zmieszania cukru z waniliną bądź z etylowaniliną (syntetyczny środek zapachowy), które nadają charakterystyczny smak i aromat. Wanilina to substancja otrzymywana syntetycznie i stosowana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Stymuluje mózg dając błędne wrażenie, że coś smakuje lepiej niż w rzeczywistości jest. U wrażliwych osób może powodować problemy układu pokarmowego, podrażnienia skóry, egzemę, kontaktowe zapalenie skóry lub zmianę pigmentacji. Znajduje się w rejestrze niebezpiecznych związków chemicznych Narodowego Instytutu Zdrowia (NIH).

 

O wanilii słów kilka

Wanilia to pnącze z rodziny storczykowatych (Orchidaceae).  Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy konkwistadorzy w XVIw, wcześniej poczęstowani Azteków białą czekoladą w której maczano laski wanilii. Ale to nie tylko przyprawa. Wanilia posiada także właściwości lecznicze. 

Działa przeciwzapalnie, rozkurczowo, wspomaga pracę żołądka oraz łagodzi bóle menstruacyjne. Olejek z wanilii stosowany jest w aromaterapii- wykazuje korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Zapach wanilii hamuje uczucie głodu, niweluje stres i pomaga zasnąć.

Jest również antyoksydantem. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz opóźnia procesy starzenia się. Z tego względu wanilia wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych.

8 thoughts on “Cukier (nie) waniliowy!

  1. Zawsze zdarzają się nowe osoby które ze zdziwieniem odkrywają że na opakowaniu jest napisane wanilina a nie wanilia, ale od tak dawna dziewczyny juz się uswiadamiaja na forach i grupach ze to nie jest cukier waniliowy 🙂 że mnie dziwi kiedy ktos nie wie 🙂

  2. O kurcze nie wiedziałam, że też środek jest zakazany. Wiedziałam, że jest z nim coś nie tak, ale dotąd myślałam, że to po prostu odpowiednio tańszy zamiennik.

  3. Dobrze wiedzieć :)! Ja jestem uczulona na wanilię, a tak uwielbiam jej zapach – oczywiście mam na myśli tą prawdziwą w lasce 🙂

    agnesssja.blogspot.com

  4. Pierwszy raz o różnicy dowiedziałam się kilka late temu – jakież było moje zdziwienie. Jako nastolatka pobiegłam do mamy z “nowiną”, która bez entuzjazmu powiedziała, że to przecież oczywiste…:D

    Sama cukru wanilinowego używam dość rzadko – moje przepisy jakoś ostatnio go unikają 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *