Colorante- barwnik spożywczy

Colorante kupiłam na Teneryfie skuszona jego pięknym kolorem. To barwnik spożywczy powszechnie dostępny w Hiszpanii i Portugalii. Można go również nabyć w sklepach z kuchniami świata.

Co to takiego?

 

Colorante składa się ze skrobi kukurydzianej, barwnika E102 (tartrazyny) oraz soli.

 

Tartrazyna, czyli żółcień spożywcza,  oznaczana jest symbolem E102. To organiczny związek chemiczny,  cytrynowo-żółty barwnik stosowany do celów spożywczych, bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie.

Wykorzystuje się ją do barwienia produktów spożywczych (ryż, makaron, napoje, zupy, wyroby cukiernicze, musztardy i inne).

 

Colorante w kuchni

Colorante dodaję  głównie do ryżu, makaronu i sosów. Hiszpanie często zastępują nią szafran i używają do paelli. Barwnik nadaje kolor: w zależności od użytej ilości mniej lub bardziej intensywny. Jest wydajny,  a jego zaletą przede wszystkim jest to,  że nie zmienia smaku potraw.

 

 

Poniżej parę przepisów:

Paella mixta

Kasza jęczmienna z warzywami

Hiszpańska sałatka z ryżem i tuńczykiem podana z sosem aioli

Paella z kurczakiem, kalmarami i krewetkami

 

 

 

1 thought on “Colorante- barwnik spożywczy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *