Chlorofil- prawdziwy eliskir zdrowia i młodości!

 

Chlorofil to powszechnie znany jako zielony barwnik, który nadaje kolor roślinom. Naukowcy wyizolowali chlorofil z zielonych tkanek oraz zaproponowali przyjmowanie go w lepiej przyswajalnej formie, czyli w płynie.

Chlorofil uzyskuje się z głębokich warstw korzenia lucerny siewnej. Lucerna stanowi bogate źródło chlorofilu i białka. Ponadto zawiera karoten a także witaminę A, B6, D, E i K oraz enzymy trawienne.Głeboki system korzeniowy, pozwala na absorpcję składników mineralnych. To znakomite źródło żelaza, magnezu, wapnia, potasu,foforu i pierwiastków śladowych.

Chlorofil nazywany jest też “zieloną krwią” ze względu na fakt, iż ma duże powinowactwo do tlenu (a co za tym idzie transportem tego pierwiastka w organizmie) . Nazwa ta odnosi się do ludzkiej hemoglobiny, do której z resztą pod względem budowy chemicznej chlorofil jest bardzo podobny. Jedyna różnica to taka, że w centrum cząsteczki chlorofilu występuje atom żelaza, natomiast w centrum cząsteczki chlorofilu – atom magnezu.

Chlorofil ma zbawienne działanie na nasz organizm. Po pierwsze usuwa toksyny z organizmu, reguluje pracę przewodu pokarmowego, wywiera pozytywny wpływ na rozwój flory jelitowej a więc tzw. dobrych bakterii. Utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Oczyszczony organizm to organizm zdrowy i sprawny, który w prawidłowym stopniu przyswaja składniki odżywcze, a układ trawienny działa prawidłowo. Silny organizm jest też mniej podatny na choroby. 

Ale to jeszcze nie jedyne właściwości! Chlorofil nie tylko świetnie radzi sobie z drobnoustrojami. Różne badania, którym został poddany chlorofil dowodzą, że zielony barwnik wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój guzów, a także zmiany w DNA. Ponadto unieczynnia wiele substancji kancerogennych i mutagennych.

Chlorofil wykorzystywany jest w leczeniu chorób krwi, m.in. anemii czy hemofilii: zwiększa ilość krwinek czerwonych. To źródło żelaza (zwiększa także jego wchłanianie). Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, reguluje krzepliwość krwi. W rezultacie redukuje ryzyko wystąpienia żylaków i zapobiega rozwojowi już powstałych.

To sprzymierzeniec osób chorych na cukrzycę- reguluje poziom cukru we krwi. Ma kojący wpływ na stany zapalne oraz zranienia dziąseł. Przyspiesza leczenie ropotoków i wielu chorób dziąseł. Dlatego polecany jest przez stomatologów do płukania jamy ustnej.

Wskazany kobiet karmiących, ponieważ stymuluje produkcję i wydzielanie mleka. Ponadto wykazuje działanie immunomodulujące, jest źródłem potrzebnych pierwiastków dla organizmu. Uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K.

Reguluje cykl miesiączkowy oraz równowagę hormonalną organizmu (odpowiada za pracę tarczycy). Łagodzi objawy astmy, wspomaga leczenie choroby wrzodowej a także różnych nieżytów (np. kataru). Zapobiega rozwojowi różnych stanów zapalnych w organizmie.

Chlorofil w dużym stopniu wpływa na wygląd skóry. Przyspiesza gojenie ran, regularne stosowanie zapewnia skórze równomierny koloryt a także regeneruje tkanki naruszone w wyniku długiej ekspozycji na działanie promieni UV. Hamuje procesy starzenia się organizmu, a także pojawiania się zmarszczek.

Chlorofil to preparat niezbędny dla osób, które w wystarczającym stopniu nie otrzymują światła słonecznego, czyli mieszkańcom dużych miast, pracownikom hal i biura, a także osobom zestresowanym oraz przemęczonym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *