Cebula- niezawodne lekarstwo naszych babć!

Cebula  zwyczajna (Allium cepa) uprawiana jest niemal wszędzie. Powszechnie używana w kuchni. To także cenna roślina lecznicza, znana i stosowana od wieków. Surowiec zielarski stanowi świeża, dojrzała cebula lub sok. Charakteryzuje się ostrym, drażniącym zapachem (płakał przy niej pewnie każdy). Bogata w olejki lotne oraz witaminy z grupy B, witaminę C, E i K oraz prowitaminę A. Zawiera saponiny, flawonoidy a także kwercetynę, salicylany i organiczne związki siarki. To źródło wapnia, krzemu, żelaza, magnezu, selenu i cynku.

Cebula to warzywo niskokaloryczne o znakomitych wartościach odżywczych. Bogata w witaminy i minerały, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające (zapobiega namnażaniu się szkodliwych rodników). Ponadto zapobiega nowotworom, obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, świetnie sprawdza się w przypadku przeziębienia i grypy.

Organiczne związki siarki zawarte w cebuli stymulują pracę wątroby oraz usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają włosy i paznokcie. Natomiast krzem i wapń niezbędny jest dla prawidłowej budowy i mocnych kości. Dlatego polecana jest osobom chorującym na osteoporozę. Ze względu na obecność kwercetyny i salicylanów wykazuje właściwości rozrzedzające krew, oczyszcza naczynia krwionośne i zapobiega zakrzepom. Wymiata wolne rodniki, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwcukrzycowo i przeciwmiażdżycowo, hamuje uwalnianie histaminy, wykazuje działanie przeciwalergiczne i przeciwastmatyczne. Stanowi pomoc w leczeniu miażdżycy oraz problemów z układem krążenia.

Miazgę z cebuli stosuje się zewnętrznie w przypadku chorób skóry: na rany, odmrożenia, oparzenia, trądzik, owrzodzenia i odciski. Skutecznie walczy z bliznami i rozstępami, na jej bazie produkowany jest świetny krem (tutaj).

Syrop z cebuli hamuje katar, pomocny jest w suchym kaszlu i zapaleniu oskrzeli.

 

Cebula działa:

  • bakteriobójczo,
  • przeciwpasożytniczo,
  • przewbiegunkowo,
  • moczopędnie,
  • zapobiega zakrzepom,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom glukozy we krwi,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • działa wykrztuśnie,
  • wspiera funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
  • wspomaga trawienie,
  • korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci.

 

Syrop z cebuli

 

Posiekaną lub startą cebulę zasypać cukrem (można zalać miodem, ale uwaga! Miód może uczulać, szczególnie dzieci!). Odstawić na parę godzin aż cebula puści sok. Stosować parę razy dziennie po łyżeczce od herbaty.

 

Chociaż cebula nie traci swych właściwości podczas obróbki cieplnej to najlepsza i najlepiej tolerowana jest cebula surowa, dokładnie przeżuta.

Uwaga! Niewskazane jest surówkę z cebulą zakrapiać octem ponieważ kwas octowy utrudnia jej trawienie. Osoby chorujące na wątrobę lub woreczek żółciowy nie powinni spożywać cebuli ponieważ jest ciężkostrawna i powoduje wzdęcia.

1 thought on “Cebula- niezawodne lekarstwo naszych babć!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *